Dine dæk skal passe til bil og vejrforhold

De rigtige dæk er essentielle for din sikkerhed. Men de fungerer kun optimalt, hvis de er tilpasset vejrforholdende og godkendt til din bil, ligesom lufttryk og mønsterdybde skal være korrekt.

Som udgangspunkt inddeler man dæk og fælge i tre kategorier: Sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk.

Sommerdæk

Sommerdæk kan anvendes fra omkring påske og frem til oktober. Det er ikke et lovkrav, at du skal have sommerdæk på din bil, men det giver de bedste forhold i forbindelse med sikkerhed. Sommerdæk kan bedre tåle de varme temperaturer, sommeren byder på, fordi gummiblandingen er hård og giver et godt vejgreb. Samtidig opsamler rillerne vandet og transportere det væk fra dækket, så det ikke flyder.

Vinterdæk

I Danmark er der endnu ingen lov, der kræver, at du kører med vinterdæk om vinteren, men det er der i flere af vores nabolande, og derfor er det ikke usandsynligt, at der kommer et lovkrav med tiden.

Vinterdæk er blødere end sommerdæk, og derfor forbliver de fleksible selv ved lave temperaturer. Det betyder, at du får et bedre vejgreb i koldt vejr, ligesom lamellerne fæstner til sne og is, så trækkraften forbedres.

Helårsdæk

Der findes en kombination af vinter- og sommerdæk, som går under navnet helårsdæk, og som navnet antyder, kan du køre med dem hele året. Dog slides de hurtigere og har en højere rullemodstand, hvilket øger brændstofforbruget.

Dækkene skal være godkendt

Når du skal købe nye dæk og fælge til din bil, skal du sørge for, at de er godkendt i Danmark. Der er nemlig ikke samme krav i de forskellige lande. 

Samtidig skal du være opmærksom på, om dækkene er godkendt til din bil; mærke og model. Får du sat forkerte dæk på bilen, forringer du sikkerheden væsentligt, og det kan være til fare for dig selv såvel som for andre.

Husk desuden altid at tjekke lufttryk og mønsterdybde.