Er dine sommerdæk klar til ferien?

Danskerne er glade for at køre på bilferie, især om sommeren. Når man planlægger og pakker til ferien skal man huske mange ting: tandbørste, solcremen og badehåndklædet er selvfølgelig. Men har du også husket at tjekke om dine sommerdæk er klar til endnu en tur sydpå?

I Danmark har vi ofte milde vintre, hvor det ikke er nødvendigt at skifte til vinterdæk. Da det ikke er lovpligtigt at skifte, betyder det at mange biler kører på sommerdæk om vinteren. Dine sommerdæk kan derfor komme til at trække læsset hele året, og får sjældnere en pause end vinterdækkene, som ofte får lov at stå over.

Der er overordnet tre typer dæk:

  • Sommerdæk – egnet til varme temperaturer og sommervejr
  • Vinterdæk – egnet til frostgrader og glatte veje
  • Helårsdæk – egnet til både varme og frost, men bedst om vinteren

Vær opmærksom på slid

Fordi vi sjældent skifter til vinterdæk, får vi ikke nærstuderet de trofaste sommerdæk så ofte. Men det er vigtigt at være opmærksom på slid. Dækkene skal skiftes, før dækmønstrene slides til under 1,6 mm – for så er de faktisk ikke lovlige at køre på længere.

På nogle dæk er der markeret, hvornår de 1,6 mm er nået, så du selv kan tjekke, om det er tid til at skifte. Men det kan være en fordel at skifte dæk inden dækkene er slidt helt ned, hvis du skal ud på en længere køretur. Minimum for dækmønsteret i eksempelvis Norge og Sverige er 3 mm. Og måske ville man hellere have brugt de penge på soft-ice.

Gode og slidstærke dæk er en investering i din egen og din families sikkerhed – både til daglig, når du kører på arbejde og indkøb, og i fritiden når du skal besøge familie eller på en velfortjent ferie.

Dæk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *