Medaljer øger spændingen i konkurrencen

De fleste mennesker elsker konkurrencer. Det giver en helt særlig spænding at dyste og udfordre andre i forskellige discipliner. Konkurrence er nemlig en aktivitet, som taler til nogle af vores dybeste instinkter.

Går man langt nok tilbage i tiden, bestod menneskets liv af en lang række af konkurrencer. Selve tilværelsen var bygget op omkring at være andre mennesker, dyr og naturen fysisk og mentalt overlegen. Dengang var konkurrencens udfald fatalt. Vinderen fik alt, imens det for taberen i værste fald kunne betyde døden.

Heldigvis er det ikke sådan længere. I takt med at mennesket blev mere civiliseret, blev tilværelsen mindre rå, og konkurrencen med andre blev mindre voldsom. Dybt i de fleste mennesker eksisterer mekanismerne fra dengang dog stadig. Derfor har alle kulturer også udviklet forskellige discipliner, hvor mennesker kan udleve deres konkurrence drømme.

Det foregår selvfølgelig under mere civiliserede forhold. De moderne konkurrencer har regler og etik med. Det er nemlig ikke meningen, at folk skal komme galt afsted. Det eneste man taber eller vinder er æren.

Tab og vind

Selvom de fleste nok kan blive enige om, at det er langt bedre at dyste i spil eller sportsgrene, end med køller og farlige kampe på liv og død, så er de nye former for konkurrencer ikke helt fuldendte. Det bliver nemlig aldrig rigtig spændene, hvis der ikke er noget på spil. Der skal nemlig være noget at kæmpe for, før deltagerne kan gå rigtig op i legen. Der bliver nødt til at være en forskel på at tabe og vinde.

I gamle dage blev vinderen ofte belønnet med selve livet, imens taberen på barbarisk vis måtte forlade kampen hårdt såret eller endda død. Det er selvfølgelig uholdbart. En moderne løsning kan være en sum penge. Det er det i mange tilfælde. Men det er jo ikke altid, at sport er så professionelt, at der er råd til pengepræmier.

Desuden kan det være rart at vinde noget, som ikke forsvinder igen. Derfor findes der medaljer. En medalje er et bevis på sejren. Det er en ganske særlig form for præmie, som ikke i sig selv har nogen værdi, men som symbolsk betyder meget.

Det er fuldstændig ligegyldigt om der er tale om en gruppe skoleelever, som skal spille skak, eller om det er til OL. Hvis du skal afholde en konkurrence, har du derfor brug for medaljer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *